Återanvända torr lera. Steg 1.

Idag har jag trotsat värmebLöjan genom att stå ute och banka nytt liv i torr lera! Grannarna är lagom roade av att ha ljudet av ett svettigt troll sittandes på gräsmattan och banka med hammare i plastbytta. hähä. Nåväl, när jag slutade min utbildning tog jag tillfället i akt och tog med mig över 20 kg torr lera (3 olika sorter*) som annars skulle åkt till soptippen. Att återanvända torr lera är ett tidskrävande projekt, men oj så givande när klumpen är inplastad och klar för användning :-)


EDIT: FÖRVÄXLA EJ TIDSKRÄVANDE MED SVÅRT


Eftersom att termometern stod på 32 grader, använt plastbytta istället för plåtbytta, den kommer att stå ute till det är klart, inte bankat leran hela vägen till småsmul som jag gjort tidigare, så får detta vara ett av alla mina 100 experiment. Anteckningar förs. Ish.


*Vit brännande, Svartbrännande, Fylelera (som produceras på Gotland av lokattakeramik!) och rödbrännande.


VAD ÄR DET DU PRATAR OM YAYA? HUR GÖR MAN?

Back to basics! Leran som jag har börjat på idag, är en sk. Rödbrännande Stengodslera med Charmotte*. Den är alltså rödbrungul innan bränning och vid högbränning blir den vinröd.


*Info om Stengodslera: Stengods är en keramisk term. Den betecknar både materialet, stengodslera, och föremål tillverkade av det. Stengodslera är en variant av lera för keramiktillverkning med högre andel av mineralen kvarts (kiselsten) än lergodslera. Stengods kan brännas vid högre temperatur (1200 grader) så att de sintrar (smälter ihop). Skärven (den brända leran) blir därmed mera hållbar och vattentät.

Har du en billig terracottakruka hemma? Lergods.

Har du en dyr Höganäs kruka hemma? (glaserad) Stengods.

Charmotte: Chamotte är bränd lera som krossats och tillförts lermassan för att ge massan en struktur. Små, små korn.


Varför?

Om en har arbetat med lera så vet en att det kommer endel spill under arbetets gång, detta kan nu läggas åt sidan för att återanvända. Gjort något i Lera som du inte hann göra klart innan det torkade? Lägg åt sidan. Har du ingen keramisk ugn? Skulpturera fritt! Njut av verken! Sen, lägg åt sidan. Blev det askefft? Lägg åt sidan.


Mantra: Släng aldrig.

En kan säga att återupplivandet av leran är en process uppdelad i tre delar.

Steg ett i bilder, med tillräcklig info för att prova själv.


Tidsåtgång: 1 timme, ish.
1. Införskaffa bunke, hammare (Gummiklubba kan vara att föredra pga. storlek på träffyta), vatten och plastpåsar som skydd kring leran om en inte vill ha damm överallt.

2. Banka leran till små bitar. Idag bankade jag direkt i plastbaljan, tidigare tillfällen har jag bankat på påsen leran legat i. Tips: Trippla lager påse, annars damm överallt.

3. När leran är smulig nog, häll vatten ovanpå tills leran är täckt.

4. Jag täckte över min balja med folie pga. utomhus.

5. Now, we wait.


Nu kommer jag hålla koll på leran tills den har sugit upp tillräckligt mycket vatten så den blir som....typ...jordnötssmör (def. crunchy) konsistens! Kan ta allt ifrån 1-4 dagar.

Håll tummarna för att leran inte är fylld med skräp och djur eller att grannarna hämnas på trollet efter att ha stört dem på semester solningen.


Kort om steg två - Då är det dags att slafsa upp leran på en lakansväv som packas till en limpa(?) och läggs på en gipsplatta för att minska fukten. Steg 2 & 3 kräver en heldel uppvaktning och kärlek. Don't worry, I will show you!

Nästa steg för mig är att gjuta en gipsplatta för leran att tas upp på. Detta kan göras superenkelt med billigt gipspulver och en gammal kartong.


Men först ska jag spela playstation. Bye!


© 2018 Yasmin Douib

Tel: +46729106540 | Yasmin.douib@gmail.com |Stockholm